donderdag 26 april 2012

Ayurveda over impotentie

Door: Anil K. Mehta GAMS (Graduate of Ayurvedic Medicine and Surgery).

Er zijn naar schattingen 1 miljoen mannen in Nederland die in meerdere of mindere mate problemen ervaren tijdens de geslachtsgemeenschap. En helaas is het nog steeds erg moeilijk om openlijk te praten over wat we in de volksmond impotentie noemen. Impotentie ook wel erectiele dysfunctie genoemd omvat alle potentiestoornissen van de mannelijke penis die een geslaagde coïtus en gezond nageslacht verstoren, erectiestoornissen zijn daar een onderdeel van. Bij een erectiestoornissen is er sprake van het fysiek niet of onvoldoende (circa 50 % van de gevallen) instaat zijn om een erectie te hebben die leidt tot een climax en een bevredigend seksleven. Daarbij zijn er geen lichamelijk aanwijsbare oorzaken. Bij impotentie kan de oorzaak zeer divers zijn zowel medisch / fysiek: medicijnen, operaties, ouderdom, hormonaal, urologisch als psychologisch. Ayurveda beschouwt de geestelijke en lichamelijke gezondheid onlosmakelijk aan elkaar verbonden om tot een gezond en bevredigend seksleven te komen. Ook onderkent Ayurveda dat het hebben van de juiste voedingsgewoonten, leefstijl, partner, omgeving, sfeer, tijdstip en andere een belangrijke rol spelen. Een actief en op de constitutie afgestemd seksleven in een relatie is een integraal onderdeel van een gezond, gelukkig en harmonisch leven. Het hebben van een bijzonder mooie vrouw zou zelfs het beste afrodisiacum zijn. Helaas blijkt dit in de huidige stressvolle maatschappij niet altijd voldoende te zijn. Ayurveda als eeuwenoude medische wetenschap kent een aantal tips op het gebied van leefstijl en voeding maar ook therapieën en kruiden die uitstekende resultaten boeken in geval van impotentie.

IMPOTENTIE
VIRYALPATA of DHWAJA-BHANGA of KLEVYA?

Bij impotentie kan de oorzaak zeer divers zijn zowel medisch / fysiek: medicijnen, operaties, ouderdom, hormonaal, urologisch als psychologisch. Ayurveda beschouwt de geestelijke en lichamelijke gezondheid onlosmakelijk aan elkaar verbonden om tot een gezond en bevredigend seksleven te komen. Ook onderkent Ayurveda dat het hebben van de juiste voedingsgewoonten, leefstijl, partner, omgeving, sfeer, tijdstip en andere een belangrijke rol spelen. Een actief en op de constitutie afgestemd seksleven in een relatie is een integraal onderdeel van een gezond, gelukkig en harmonisch leven. Het hebben van een bijzonder mooie vrouw zou zelfs het beste afrodisiacum zijn. Helaas blijkt dit in de huidige stressvolle maatschappij niet altijd voldoende te zijn. Ayurveda als eeuwenoude medische wetenschap kent een aantal tips op het gebied van leefstijl en voeding maar ook therapieën en kruiden die uitstekende resultaten boeken in geval van impotentie.
 
Impotentie en cijfers
Het hebben van een gezond seksleven zonder impotentie klachten is gelukkig voor veel mannen de normaalste zaak van de wereld. Dat men in Nederland een gezond seksleven belangrijk vindt blijkt wel uit het feit dat het grootste gedeelte van de Nederlanders een erectiestoornis een ernstig probleem vinden. Het benoemen van oorzaken gaat de meeste dan ook goed af, slechts 10 % van de ondervraagde mannen kan spontaan geen mogelijke oorzaken noemen. De volgende oorzaken worden genoemd:
 
Oorzaak          %
Stress               28
Psychisch          23
Fysiek               15
Ouderdom         14
Overige             20
 
Uit een ander onderzoek blijkt dat met het vorderen van de jaren ook de kans op een erectiestoornis toeneemt:
 
Leeftijd (jaar)     % mannen met een erectiestoornis
18 - ouder            14
35 - 49                 11
50 - 64                 24
65 - 80                 39
80 +                     75
 
Ook blijkt dat met het vorderen van de jaren de problematiek rond het verkrijgen en behouden van een erectie ernstiger wordt. Meer dan genoeg redenen om impotentie weer eens in het voetlicht te zetten in Ayurveda Actueel.
 
Het mannelijk geslachtsorgaan in het kort
Allereerst in het kort de anatomische bouw en functies van de penis. De penis wordt beschreven in een uitwendig zichtbaar deel bestaande uit:
  • De penis - De penis bestaat uit drie delen, de basis die tegen de buikwand is bevestigd, de schacht het middendeel van de penis en het kegelvormig uiteinde ook wel eikel of glans genoemd. Op de top van de eikel zit de uitgang van de plasbuis, de basis van de eikel wordt krans genoemd. In de schacht bevinden zich drie cilindrische zwellichamen. De twee grootste liggen naast elkaar boven in de schacht. Er onder bevindt zich een kleiner zwellichaam waarin zich de plasbuis bevindt. Deze drie lichamen vullen zich bij een erectie met bloed zodat de penis langer en groter wordt en zich opricht.
  • Het scrotum (balzak) - Het scrotum is de huidzak die de zaadballen omgeeft en beschermt. In de wand van het scrotum zitten de zogenaamde cremasterspieren. Hiermee wordt de temperatuur van de zaadballen geregeld. Bij te hoge temperatuur worden de zaadballen verder van het lichaam gebracht, bij te lage temperatuur worden de zaadballen naar het lichaam toegetrokken dit gebeurt ook voor bescherming. Zaadcellen hebben namelijk een iets lagere temperatuur nodig dan die van het lichaam om zich normaal te kunnen ontwikkelen.
  • De testes (zaadballen) - De zaadbal heeft twee functies de aanmaak van zaadcellen en testosteron (belangrijkste mannelijke geslachtshormoon). De bijbal die tegen de zaadbal aan ligt is een zes meter lange spiraalvormige buis die als opslagplaats dient voor de zaadcellen. Hier rijpen de zaadcellen uit. Het is normaal dat de linker zaadbal iets lager hangt dan de rechter zaadbal
Het inwendige deel bestaande uit:
  • De zaadleiders - De zaadleider is een streng- vormig afvoerkanaal die loopt vanuit de bijbal naar de achterkant van de prostaat. Iedere zaadbal heeft een zaadleider samen komen ze ter hoogte van de prostaat uit in de plasbuis. Iedere zaadleider wordt omgeven door onder andere bloedvaten en zenuwen te samen wordt dit de zaadstreng genoemd.
  • De plasbuis - De plasbuis heeft twee functies ten eerste het afvoeren van urine als onderdeel van het urinewegsysteem en ten tweede het ejaculatiekaneel als onderdeel van het voortplantingssysteem wanneer het sperma wordt uitgestort.
De prostaat en de zaadblaasjes
De prostaat bevindt zich in het bekkengebied net onder de blaas en omgeeft het begin van de plasbuis. Net boven de prostaat bevinden zich de zaadblaasjes samen met de prostaat produceren ze een vloeistof die de zaadcellen voedt en voor volume zorgt tijdens de ejaculatie. Het overige vocht wordt toegevoegd door de zaadleiders en klieren in de eikel. Het is normaal dat de prostaat, zo groot als een walnoot, groter wordt met de jaren.
 
De natuurlijke werking van een erectie
Voordat het hebben van een erectie een feit is gebeurd er heel wat in het mannelijk lichaam. In het kort is dit het volgende:
  • Er worden aangename prikkelingen opgevangen door de zintuigen die een reactie oproepen in de hersenen.
  • Hierdoor worden via het ruggenmerg zenuwimpulsen naar de penis gestuurd. De gladde spieren in de penis ontspannen zich door deze impulsen waardoor de slagaders van de drie zwellichamen in de penis zich verwijden. De bloedtoevoer naar de zwellichamen wordt vergroot waardoor deze uitzetten en zich vullen met bloed. De aders die normaal het bloed afvoeren uit de penis trekken zich samen waardoor de bloedafvoer vertraagd wordt. De druk in de penis wordt groter waardoor deze in lengte en dikte toeneemt.
  • De ejaculatie vind plaats doordat de hersenen zenuwimpulsen ontvangen van seksuele opwinding veroorzaakt door wrijven over de eikel en andere prikkelingen. Zenuwen stimuleren nu het samentrekken van spieren rondom de afvoerkanalen van de bijballen, zaadleiders, zaadblaasjes en de prostaat. Samentrekkende spieren rondom de plasbuis stuwen het sperma door het ejaculatiekanaal van de penis. Ook trekt een spier rondom de blaashals zich samen zodat het sperma niet in de blaas belandt.
  • Na ejaculatie en het stoppen van prikkelingen ontspannen de aders zich en de slagaders vernauwen zich waardoor de penis verslapt.
Impotentie in categorieën
Onder de term impotentie vallen een aantal seksuele stoornissen:
  1. Het afwezig zijn van seksuele verlangens.
  2. Onvermogen tot het hebben van een erectie, erectiestoornis:
  3. De man is niet instaat een erectie te verkrijgen.
  • Gebeurt dit zowel tijdens de slaap als tijdens de seksuele activiteit dan kan er sprake zijn van een medische en of fysieke stoornis. Veroorzaakt door b.v. bijvoorbeeld medisch ingrijpen, hormonale onbalans, urologische klachten, medicijnen.
  • De man krijgt soms geen erectie. Dit is de meest voorkomende vorm van impotentie en de oorzaak is meestal van psychische aard. Een mogelijke aanwijzing kan zijn dat er wel nachtelijke erecties zijn.
  • Mannen op latere leeftijd. Wanneer een man merkt dat het verkrijgen van een erectie moeizamer gaat verlopen hoeft dit niet meteen te betekenen dat er iets mis is. Naarmate de jaren vorderen is het nu eenmaal zo dat er meer geduld en voorspel nodig is om een bevredigend seksleven te hebben met een climax. Een geduldige partner en samen praten over wat wel en niet werkt en als prettig ervaren wordt is meestal voldoende om samen ook op latere leeftijd nog veel plezier te beleven aan seks en intimiteit. Het kan ook zo zijn dat er wel fysieke of psychische oorzaken zijn waardoor een goede erectie op latere leeftijd niet opgang komt. Het aantal stoornissen dat invloed heeft op de werking van de penis zijn zeer divers.
     4. Vermogen om tot een coïtus te komen maar niet tot een voortplanting b.v.
         door onvruchtbaarheid of onvoldoende actieve zaadcellen.


Oorzaken van impotentie

Dat het niet zomaar vanzelfsprekend is om een gezonde erectie te krijgen mag blijken uit onderstaande lijst met zijn enorme diversiteit aan oorzaken die de potentie verlagen.
 
Fysieke oorzaken:
Hart en vaatziekten:     
Arteriosclerose, hartaandoeningen, hoge bloeddruk, hoog cholesterol, diabetes mellitus
Neurologische beschadigingen:
Operaties, Alzheimer, Parkinson, epilepsie, diabetes mellitus.
Operaties in het bekken gebied:
Prostaat, blaas, rectum, dikke darm.
Lange termijn gebruik: 
Drugs, Alcohol, roken, medicijnen: diuretica, bloeddrukverlagend, kalmerende middelen, antidepressiva, antipsychotica.
Hormonale onbalans:    
Testosteron te laag, schildklier onbalans, Syndroom en ziekte van Cushing.
Diverse:
Prostaat vergroting, verstoorde spijsvertering, overgewicht, bloedarmoede, infecties, constipatie, te veel inspanning, te snelle bloedafvoer in de penis, oververmoeidheid, Ziekte van Peyronie.
 
Psychische oorzaken:   
Depressie, Psychose, lage zelfwaarde, weinig zelfrespect, weinig zelfvertrouwen, boosheid, angst, twijfel over seksuele geaardheid, stress, faalangst, angst voor SOA’s, gespannen relatie, seksuele mishandeling, schuldgevoelens, vrees voor intimiteit, rouw en verdriet (weduwnaarsimpotentie), nervositeit, opvoeding (seks is vies), communicatie problemen met de partner, omgevingsfactoren zoals geur, geluid of licht.
 
De natuurlijke fysieke oorzaken komen meestal op latere leeftijd, medische klachten kunnen in iedere fase van het leven zich voordoen. Psychische oorzaken komen meer voor onder jonge mannen.
 
Signalen & Symptomen
Impotentie kan door heel verschillende oorzaken opkomen. Een veel voorkomende signaal is het onvermogen om tot een erectie te komen of het al enige tijd geen zin meer hebben in seks. Soms gebeurt het dat er klachten ontstaan op het gebied van vroegtijdige ejaculatie, onwillekeurige zaaduitstortingen of niet zwanger kunnen maken. Het is tevens gebleken dat impotentie en depressie vaak hand in hand gaan en een wisselwerking op elkaar hebben. Het is ook mogelijk dat impotentie veroorzaakt wordt door zoveel seks bedrijven dat de man uitgeput raakt en niet meer instaat is om goede en/of voldoende zaadcellen aan te maken. Symptomen van geen of weinig zaadlozing kunnen dan voorkomen. Zeker bij de groep jonge mannen wordt de coïtus nog steeds als een van de belangrijkste mannelijke functies gezien. Juist deze sterke nadruk op de geslachtsgemeenschap kan heel wat problemen veroorzaken. Lukt het namelijk niet dan kunnen er gevoelens van falen als man en als minnaar ophoog komen. Dit brengt angst om de partner te verliezen met zich mee en het missen van seks. Ironisch genoeg is het zo dat hoe drukker je je er over maakt des te moeizamer het gaat met de geslachtsgemeenschap. Natuurlijk is de geslachtsgemeenschap belangrijk in een relatie maar er zijn meer aspecten dan alleen het klaar komen die een coïtus tot iets moois maken zoals, intimiteit, sfeer, grapjes maken en wederzijds plezieren. Dit wetende kan de prestatie druk minder worden en de geslachtsgemeenschap weer ontspanning brengen.
 
Onderzoek in geval van impotentie
Wanneer besloten is om toch een arts te raadplegen kunnen eenvoudige vragen al snel een beeld geven om welke vorm van impotentie het gaat. Er kan naar de volgende symptomen gevraagd worden:
  • Gaat het zin hebben in seks gepaard met een erectie die een geslachtsgemeenschap mogelijk maakt.
  • Zijn er nachtelijke - of ochtenderecties.
  • Hoe sterk is het vertrouwen om een erectie te krijgen en te behouden.
  • Hoe vaak is de erectie sterk genoeg na seksuele stimulatie voor een penetratie.
  • Hoe vaak blijft tijdens de coïtus de erectie in stand na penetratie.
  • Hoe moeilijk was het om de erectie te behouden tot na de daad.
  • Hoe vaak was het bevredigend wanneer er een geslachtsgemeenschap was.
Deze vragen geven al een eerste indicatie of het gaat om een fysieke dan wel psychische storing. Om tot een gerichte conclusie te komen is kennis van het medische - en seksuele verleden nodig. Een lichamelijk en psychologische onderzoek en laboratorium resultaten van b.v. het testosterongehalte in het bloed of het aantal actieve zaadcellen na ejaculatie kunnen onderdeel zijn van het onderzoek.
 
Reguliere oplossingen bij impotentie
De reguliere geneeskunde kent een aantal behandelingsmethoden die ofwel weinig effectief zijn of erg ingrijpend zijn voor de seksuele beleving van de betrokkenen. Daarnaast hebben veel middelen ook vervelende bijwerkingen. Enkele mogelijkheden zijn:
  • Vacuümpomp
  • Afbindring
  • Diverse soorten penisimplantaten
  • Injecteermiddelen voor de penis
  • Testosteroninjecties
  • Viagra
Bij psychische oorzaak:
  • Sensate - focus techniek
  • Psychotherapie
  • Sekstherapie
Een Ayurvedisch gezond voortplantingsweefsel
Volgens de Ayurveda is de productie van zaadcellen en het gezond houden van het voortplantingsorgaan het resultaat van een transformatie van voedingsmiddelen tot in het diepste niveau van de lichaamsweefsels (dhatu’s). Alles wat we eten en drinken wordt omgezet naar lichaam eigen weefsels. Deze omzetting van voedingsmiddel tot lichaamsweefsels verloopt volgens de Ayurveda in een bepaalde volgorde te beginnen bij de voedselbrei daaruit komen de voedingsstoffen voor het plasma en vervolgens het bloed, de spieren, het vetweefsel, de botten, het beenmerg en als het voortplantingsweefsel. Voor deze transformatie beschrijft Ayurveda dat ieder weefsel zijn eigen Agni, transformerende energie (enzymen), heeft die de voedingsstoffen omzet tot weefsel eigen stoffen. Zoals b.v. botten meer Calcium nodig hebben, vetweefsel meer vetten (glyceriden en vetzuren) en spieren meer eiwitten. Deze transformatie van voedingsstoffen die we eten vindt plaats in de kanalen van het betreffende weefsel. Ieder weefsel kent dus zijn eigen spijsverteringsvuur (weefsel eigen enzymen) zijn eigen weefselkanalen en gewenste nutriënten en bouwstoffen. Doordat de voedingsstoffen zogezegd van weefsel naar weefsel gaan beïnvloeden de weefsels elkaar door de kwaliteit die ze afleveren aan weefsel eigen stoffen verkregen door het Agni van ieder weefsel. Wanneer nu alles optimaal verloopt zal het laatste weefsel, het voortplantingsweefsel (geslachtsorgaan en voortplantingscellen) optimaal functioneren doordat het de juiste nutriënten van de juiste kwaliteit en kwantiteit aangeleverd krijgt. Het optimaal functioneren van alle weefsels, vinden we in de Ayurveda terug in de term Ojas. De uitstraling van een persoon.
 
Ojas, leefstijl en geslachtsgemeenschap
Ojas is een substantie / energie die in het lichaam zorgt voor vitaliteit, kracht en voeding. Het is het eindresultaat van de voeding nadat het door alle weefsels is getransformeerd en gesublimeerd. Het zit verspreid over het hele lichaam en geeft op zijn beurt voeding aan alle weefsels. Zoals gezegd bepaalt dat wat we eten en drinken of we ons lichaam gezond kunnen houden. Andere factoren zoals leefstijl en voeding naar constitutie spelen volgens de Ayurveda ook een grote rol bij het gezond en krachtig houden van lichaam en geest. Alle drie te samen kunnen voor een gezond lichaam en geest zorgen. Voor iedere constitutie (Vata, Pitta of Kapha) heeft Ayurveda specifieke richtlijnen om de lichamelijke en geestelijke balans in takt te houden. Consulteer hiervoor uw Ayurvedische arts indien u dit wilt weten. Wanneer dit nu optimaal is zal de persoon een sterke en vriendelijke uitstraling hebben wat zich ook uit in een krachtig gezond lichaam dat zonder problemen naar constitutie geslachtsgemeenschap kan hebben. Volgens de Ayurveda geeft een man bij iedere ejaculatie een deel van zijn Ojas af aan de zaadcellen om zo voor een krachtig en vruchtbaar nageslacht te kunnen zorgen. Wanneer nu te vaak naar constitutie coïtus plaats vindt zal de man fysiek uitgeput raken. Het aanvullen van de Ojas door bepaalde voedingsmiddelen te eten of te drinken is dan ook belangrijk naast het leren om gaan met je eigen constitutie.
 
Ayurveda en impotentie
Om potentie verlies zo veel mogelijk te voorkomen is het dus belangrijk te leven naar de eigen persoonlijke constitutie. Waar het de frequentie van de geslachtsdaad betreft geeft Ayurveda algemene richtlijnen naar constitutie aan, om uitputting en te veel verlies van Ojas te voorkomen:
 
Vata constitutie 
2 keer in de maand.

Pitta constitutie
1 keer in de week.

Kapha constitutie  
2 á 3 keer in de week.
 
Ongeacht iemands constitutie kan men last krijgen van impotentie. Ayurveda onderkent naast de moderne problemen die eerder genoemd zijn de volgende oorzaken van uitputting van het zevende weefsel en vermindering van kwaliteit en kwantiteit van zaadcellen:
  • te veel: geslachtsgemeenschap, fysieke inspanningen.
  • gemeenschap op het verkeerde moment.
  • gemeenschap met iets of iemand anders dan de partner.
  • eten van voedsel met de eigenschappen: ruw, bitter, wrang, zout, zuur en heet.
  • onvoldoende bekend zijn met de wensen van de vrouw.
  • abnormale zaadlozing.
  • ouderdom.
  • emoties: bezorgdheid, verdriet, achterdocht, angst, woede.
  • exorcisme.
  • vermagering door ziekte.
  • onderdrukken van de natuurlijke behoeften.
  • verwondingen.
  • zeer ernstig verstoorde dhatus of doshas afzonderlijk of meerdere.
Om inzicht te krijgen in de oorzaak van impotentie is het belangrijk eerst te weten welk dosha heerst over het voortplantingsweefsel. In dit geval is dat het Kapha/water dosha. Wanneer het voortplantingssysteem in onbalans is wil dat dus zeggen dat Kapha/water verstoord is, te veel of te weinig aanmaak van Kapha weefsel. Dit kan door een van de drie doshas (Vata, Pitta of Kapha) veroorzaakt worden wanneer deze in onbalans zijn geraakt. Afhankelijk van iemands basisconstitutie kunnen de klachten wel verband houden met het heersende dosha van de basisconstitutie. Bijvoorbeeld een persoon met een Kapha constitutie waarbij Kapha overmatig aanwezig is kan last krijgen van een te veel aan zaadproductie of overmatige ama vorming (zie verderop). Of een persoon met een Vata constitutie kan een overmaat aan Vata krijgen waardoor hij snel uitgeput raakt en weinig seksuele lust heeft. Wanneer zich impotentie voordoet zal dit zich uiten in de manier waarop een persoon overkomt en specifieke impotentie problemen geven. Balans, te veel of te weinig sukradhatu (impotentie) wordt in de Ayurveda als volgt omschreven:
 
Sukradhatu in balans
De persoon is vol tederheid en heeft een liefdevolle uitstraling en is seksueel zo sterk als een paard. De kwantiteit en kwaliteit van de voortplantingscellen is voortreffelijk: krachtig, levensvatbaar, actief en in voldoende mate aanwezig.

Sukradhatu te laag
De persoon is erg vermoeid, zwak, droge mond, bleek, hangerig, impotent en kwantiteit en kwaliteit van het zaad is slecht.

Sukradhatu te hoog
De persoon heeft te veel seksuele lust en een verhoogde zaadproductie met tot gevolg vroegtijdige ejaculatie, nachtelijke ejaculaties, onwillekeurige zaadlozingen zonder seksuele prikkelingen.
 
Ama en impotentie
De onderliggende oorzaak bij impotentie kan in veel gevallen te wijten zijn aan te veel ama vorming. Ama is toxines en afvalstoffen die we of binnen hebben gekregen via het voedsel óf door slechte spijsvertering in het maagdarm stelsel en/of de lichaamskanalen. Dit ama hoopt zich vervolgens op diverse plaatsen in het lichaam op. Meestal begint dit bij het maagdarm kanaal. Bij verdere toename van ama zal deze ook in andere weefsels neerslaan. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van plak zijn in de aderen van de penis, veroorzaakt door bijvoorbeeld een te hoog cholesterol. Dit zou kunnen leiden tot het bijvoorbeeld onvoldoende oprichten van de penis met impotentie tot gevolg. Wanneer lichaamskanalen dichtslibben wordt de kwaliteit en kwantiteit van de transformatie van voedingsstoffen in weefsel steeds minder. Bij het voortplantingsorgaan kan dit de volgende ziektes veroorzaken:
  • impotentie
  • slechte kwaliteit en kwantiteit van het sperma
  • nakomelingen die onvruchtbaar blijken te zijn, jong overlijden of misvormd zijn.
Ayurveda meent dat wanneer er zich in het lichaam belemmeringen, dichtgeslibde kanalen, voordoen dit het voortplantingssysteem verzwakt. Om het voortplantingssysteem weer gezond te laten functioneren is een reiniging – en verjongingskuur noodzakelijk.
 
Ayurvedische kruiden en therapieën
Een seksleven maar ook leefstijl en voeding afgestemd op de eigen basisconstitutie is volgens Ayurveda van essentieel belang om een goed, gezond, lang en gelukkig (seks)leven te hebben. Reeds vele eeuwen heeft de Ayurveda kennis opgedaan over het gezond houden van de geslachtsorganen en de voortplantingscellen. Voor het behouden van een gezond seksleven zijn er eenvoudige tips op het gebied van leefstijl en voeding maar ook gerichte behandelingen.
 
Leefstijl:
Het beste tijdstip voor geslachtsgemeenschap is tussen 22.00 – 23.00 uur. Dit is in de dagelijkse Vata-Pitta-Kapha cyclus het begin van de nachtelijke Pitta tijd, de tijd waarin het lichaam van nature nog voldoende energie kan genereren.
  • Geslachtsgemeenschap naar constitutie: zie bovenstaande.
  • Zorg voor een leefstijl naar basisconstitutie. Indien u een of beide niet kent kan een consult met een Ayurvedisch arts u snel op weg helpen.
  • Vermijdt die omstandigheden waarvan u weet dat die u uitputten. Zie ook de Ayurvedische en reguliere oorzaken van impotentie die reeds genoemd zijn in dit artikel en waar dit mogelijk is vermijd deze.
Dieet:
Volgens de Ayurveda zijn bepaalde voedingsmiddelen meer potentie verhogend dan anderen. Enkele bekende voedingsmiddelen die de potentie verhogen zijn: melk, amandelen, walnoten, sesamzaden, pompoenzaden, saffraan, honing en ghee. Het regelmatig eten van deze voedingsmiddelen is een natuurlijke manier van onderhoud van het voortplantingsweefsel.
  • Zorg voor een voedingspatroon dat aansluit bij uw basisconstitutie. Indien u die niet weet kan een consult met een Ayurvedisch arts u snel op weg helpen.
  • Zorg er voor dat u een overmaat aan ruw, bitter, wrang, zout, zuur en heet smaken vermijdt.
  • Vermijd overmatig of zwaar tafelen.
  • Versterkend kruidenmengsel: gelijke delen van Ashwagandha, Bala en Vidari. Één theelepel in een glas warme melk gedurende drie maanden. Tijdens het opkoken van de melk een paar stukjes gehakte knoflook toevoegen dit verwijdt de bloedvaten en verbeterd de bloedtoevoer.
  • Mild afrodisiacum: iedere avond een kop warme melk drinken met een snufje saffraan.
  • Ontspannen met een rustgevende thee. Is er sprake van impotentie veroorzaakt door psychische klachten dan is een ½ theelepeltje van het kruidenmengsel van Jatamamsi, Brahmi en Shanka Pushpi in gelijke delen, opgelost in water beslist een goede hulp.
Veel van de klachten die leiden tot impotentie zijn te genezen met behulp van kruiden en therapieën. Ayurveda richt zich met het behandelen van impotentie op het herstellen van het tri-dosha systeem (Vata, Pitta en Kapha) van het lichaam en de Triguna (Rajas, Tamas en Sattva) van de geest. Iedere persoon heeft een eigen unieke combinatie van deze drie dosha’s en guna’s. Door een reinigingskuur te ondergaan en vervolgens een verjongingskuur kan de basisconstitutie van een persoon weer hersteld worden en kan het voortplantingssysteem weer beter functioneren.
 
Enkelvoudige kruiden:
Ayurveda kent diverse enkelvoudige kruiden die impotentie klachten kunnen verminderen:
  • Ashwaghanda; een zeer sterk afrodisiacum, verhoogd de kwaliteit en kwantiteit van zaadcellen. Veel gebruikt bij Vata constitutie en impotentie.
  • Shatavari; Afrodisiacum, verhoogd kwaliteit en kwantiteit van de zaadcellen. Te gebruiken bij Pitta constitutie en impotentie.
  • Punarnava; Afrodisiacum, verhoogd kwaliteit en kwantiteit van de zaadcellen. Te gebruiken bij Kapha constitutie en impotentie.
  • Gokshura; een testosteron verhogend middel, daarnaast ook een diureticum.
  • Mucuna pruriens; in de Ayurveda bekend als Kapikacchu, afrodisiacum en een tonic.
  • Saffraan (Crocus sativa) traditioneel afrodisiacum en het vergroot het aantal zaadcellen.
  • Akarkara; Afrodisiacum, tonic, stimulerend en spermatogen.
  • Shilajit; Libido verhogend en wordt ook ingezet bij complicaties ontstaan door suikerziekte
Samengestelde kruiden:
Er zijn tegenwoordig complexe kruidenpreparaten beschikbaar die enerzijds de potentie en lust verhogen anderzijds ook de hoeveelheid en de kwaliteit van de zaadcellen verhogen:
  • Ayuready verbeterd de kwaliteit van het sperma, reguleert de hormoonhuishouding en verhoogt de vruchtbaarheid.
  • Chandraprabha SPL
  • Gokhshur Ghan
  • Kaunch SPL
Massage & Oliën
Maha Narayan een lichaamsmassage met deze olie kan verlichting geven bij erectie zwakte. Massage van de schaamstreek en de onderkant van de penis met deze olie kan doeltreffend zijn.
Bala Taila of Ashwagandha olie kan ook doeltreffend zijn door het aan te brengen op de penis.
 
Pancha Karma therapie
Het is mogelijk dat een Ayurvedisch arts het advies geeft om een Pancha Karma therapie te ondergaan. Afhankelijk van de oorzaak van de impotentie kan deze onder ander bestaan uit:
  • Een reinigingsbehandeling met behulp van klysma’s, purgeren of braken. Bij deze drie behandelingen worden op een milde manier toxines uit het lichaam verwijdert.
  • Een normaliserende behandeling om de dosha weer in balans te brengen. Dit kan met behulp van klysmas, massages, speciale kruiden en of voeding.
  • Een verjongende behandeling. Bijvoorbeeld door lichaamsmassage met kruiden oliën en het innemen van kruidenpreparaten.
Yogahoudingen
Er zijn enkele yogahoudingen die heilzaam kunnen zijn bij impotentie. Enkele hiervan zijn: de haan, de ploeg, de hoge lotus, vajrasana, chakra-asana en de boog. Het is raadzaam om deze bij een gespecialiseerd yogadocent te leren.

Conclusie:
Impotentie is een stoornis die in veel gevallen goed behandelbaar is. In die gevallen waarbij impotentie het gevolg is van een andere aandoening is het raadzaam om deze aandoening te behandelen en vervolgens te kijken of de impotentie klachten verminderen. Raadpleeg in beide gevallen uw Ayurvedisch arts. Laat schroom om te praten over uw impotentie klachten alstublieft niet de reden zijn waarom uw seksleven niet meer naar uw wens is. Het is en blijft een belangrijk onderdeel van uw leven dat bij voorkeur en gezond en gelukkig mag zijn. Hopelijk draagt het lezen van dit artikel daar aan bij.
 
Bronvermelding:
Charaka Samhita
Astanga Hrdayam Samhita
The Ayurveda Encyclopedia
Ayurvedische huisapotheek, Dr. Vasant Lad
Vademecuum van Ayurvedische middelen (Anil K. Mehta - EISRA)
Diverse internet sites: Ayurplanet.com, Erectiestoornis.nl, Gezondheidsplein.nl, Ayus.com, e.a.
 
Aansprakelijkheid:
Dit artikel is puur informatief en kan nooit de behandeling of begeleiding van een Ayurvedisch arts vervangen. In geval van ziekte kunt u het beste uw Ayurvedisch arts raadplegen voordat u kruiden, mineralen, vitaminen of anderen neemt. Zelfs bij uitstekende gezondheid is het verstandig een gekwalificeerd Ayurvedisch arts te raadplegen voordat u met aanpassingen in uw leefstijl of dieet begint.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten