woensdag 2 november 2011

Wetenschappelijk onderzoek naar Ayurveda

Wetenschappelijk onderzoek Ayurveda wereldwijd.
In de grootste bibliotheek ter wereld ‘de nationale bibliotheek van medicijnen’ in Amerika beter bekend als PubMed, wordt wereldwijd materiaal verzameld en informatie verstrekt op het gebied van biomedicijnen en gezondheidwetenschappen. In deze database zijn meer dan 2067 artikelen opgenomen over wetenschappelijke studies naar de werkzaamheid van Ayurveda. Ayurveda is dus een inhaalslag aan het maken op het gebied van gefundeerd wetenschappelijk onderzoek.

Wetenschappelijk onderzoek Ayurveda in Nederland.
Hier in Nederland is het vooral Dr. G. Jan Meulenbeld, oud-medewerker van de Rijksuniversiteit Groningen, die een indrukwekkende reeks boeken geschreven heeft (5 delen) over de geschiedenis van de Indiase Medische Literatuur. Dr. Maarten Bode, medisch antropoloog aan de Universiteit van Amsterdam en faculteitslid van het Instituut of Ayurveda and Integrative Medicine, Bangalore, India heeft langdurig onderzoek gedaan naar Ayurveda in India en dan vooral naar het op de markt brengen van traditionele Ayurvedische medicijnen. Zijn boek ‘Taking Traditional Knowledge to the Market: the Modern Image of the Ayurvedic and Unani Industry’ geeft een nauwgezet verslag van de omzet in deze traditionele industrie. In India is Ayurveda net als zijn Westerse broer de reguliere geneeskunde een volwaardige medische wetenschap.

Wetenschappelijk onderzoek Ayurveda in India.
Het departement AYUSH waar Ayurveda onder valt is een onderdeel van het ministerie van gezondheid en gezinszorg in India samen met Naturopathy, Siddha, Unani en Homeopathie. In het International Journal of Ayurveda Research van dit departement staan de meest recente wetenschappelijke onderzoeken vermeld. Verder is de Foundation for the Revitalisation of Local Health Traditions in Bangalore (FRLHT) het vermelden waard. Deze organisatie heeft zich opgeworpen voor de duizenden lokale genezers en natuurmensen (tribals) die hun kennis via de familietraditie doorgekregen hebben. De kennis van lokale kruiden en de bereiding van traditionele receptuur voor specifieke aandoeningen is enorm bij deze groep mensen. Inmiddels heeft het centrum de status van uitmuntende organisatie op het gebied van kennis van medicinale planten en het behoud en promoten van de lokale gezondheidtradities. Dr. Maarten Bode is verbonden aan dit instituut.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten